Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Vad kostar det EGENTLIGEN?

Nu är det exakt ett år sedan jag köpte timmerstugan. Redan då började jag ta in offerter från hantverkare för att få hjälp med att förverkliga min dröm. När de första offerterna började ramla in fick jag magknip av de höga beloppen.  I stället för att lägga energi på det började jag fundera på andra sätt att lösa mina renoveringsproblem:

“Vad skulle det egentligen kosta om jag gjorde allt själv?”

– i samarbete med Engelbert Strauss

Att renovera en timmerstuga utan varken kunskap eller erfarenhet är lite som att laga mat utan recept i någon annans kök. Man tittar sig runt och ser vad man har att jobba med. Vad är bästa möjliga lösningen? Vilka ingredienser har jag till hjälp? Improvisera och vem vet, jag kanske råkar skapa min nya favoriträtt jag inte ens visste fanns.

Det var här jag snubblade över termen, DIY (Do It Yourself).

Jag älskar att laga och bjuda över människor på mat. Att få presentera härligheter på ett stort fat i mitten av bordet som alla gäster från använda händerna att plocka ifrån. Inget är mitt eller ditt, allt är allas.

Att riva köket var den lätta biten, nu väntade nästa utmaning: Skapa något helt nytt.

Medan stugan är en byggarbetsplats lagar och äter jag all mat på gräsmattan. Varje morgon startar med att traska barfota ut genom dörren och borra ner tårna i morgondaggen och sleva i mig en rejäl portion havregrynsgröt med äppelbitar, jordgubbar, kanel och kardemumma.

Sen senaste inlägget kan jag nöjt berätta att jag kommit en bra bit!

Först ut var att lägga ny trossbotten, jag tänker inte ens erkänna hur många timmar (dagar) det tog. Att lägga golvreglar raka i ett hus som är snett är fan inget lätt match. Även all el är nu dragen, det är slangen du ser i mitten.

Jag känner att det redan finns för mycket plast i den här världen, så när jag valde isolering var det självklara valet cellulosaisolering, dvs återvunna tidningar.

I vanliga fall kommer leverantören ut och sprutar ut isoleringen med lastbil och slang, men eftersom mitt kök bara är 12 kvm valde jag att göra det själv, för hand. Allt kommer tätt packat så man får slita isär och fluffa upp det manuellt. Det tog ca 6-7 timmar.

DET BÄSTA AV ALLT

Under en lång tid har jag letat efter “rätt” golv. Tjocka och breda tiljor som känns äkta och trygga att vila fötterna på.

Häromdagen fick jag tag i Björn, en timmerman från Kramfors. Han hade det jag hela tiden hade letat efter, jag slog till och han körde allt virke hela vägen fram till min dörr!

Alltså ser du hur breda de är?! 😀 Ca 48 cm bred och 4 cm tjock. TRÄPORR!

För att byta t.ex trossbotten i köket ville en hantverkare ha 87 000 kr ex moms. Alltså bara arbetskostnaden, inget material inräknat. Efter att ha räknat på det insåg jag att jag skulle spara en jävla massa pengar på att bygga själv. Det skulle ta betydligt längre tid att genomföra för mig än att anlita någon, men är det något jag har är det just tid.

Köket står inte klart än, men de stora inköpen är gjorda och hittills har jag lagt ut knappt 14 000 kr för ALLT. Dvs golvbjälkar, isolering, skruv, golvbrädor, reglar, trossbottenskivor, golvpapp etc.

TACK!

Det känn riktigt roligt att ett stort och familjeägt företag som Engelbert Strauss pushar för “Do it youself” och tror på den typ på de projekt jag brinner för. Tack för förtroendet Sanna 🙂

Är du själv i startgroparna för ett eget renoveringsprojekt? Spana in deras produkter, de har verkligen allt från arbetskläder till verktyg:

Engelbert-Strauss.se

Har du något eget projekt du vill förverkliga i sommar? Dela gärna med dig i en kommentar, älskar att dela andras äventyr 🙂

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

Read more

leave a comment

2 thoughts on “Vad kostar det EGENTLIGEN?”

Leave a Comment

Your email address will not be published.