Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

När var senaste gången för dig?

Innan du fortsätter att läsa det här inlägget vill jag att du stänger av musiken, TV eller vad som nu pågår i samma rum som dig. Jag vill att du är helt närvarande när du läser, annars missar du lätt poängen.

– i samarbete med Hamaca

Vi lever i en tid där vi hela tiden vill göra flera saker samtidigt för att effektivisera oss själva. Kolla mailen när vi sitter på toa eller ta ett samtal medan vi äter. Om vi hela tiden gör något samtidigt som något annat, gör vi någonsin något helhjärtat då?

SVARA ÄRLIGT

 • När var senaste gången du BARA åt middag? Utan att bli distraherad av mobil, tv eller samtal med andra
 • När var senaste gången du satt i ett samtal och verkligen tittade den andra i ögonen? Utan att fundera på vad du ska säga som svar utan bara låta samtalet flyta, och ibland t.o.m låta det vara helt tyst
 • När var senaste gången du gick utomhus och funderade på hur luften känns mot ditt ansikte? Är den kall eller varm i dina lungor?
 • När var senaste gången du åt din mat långsamt? Inte andas in maten, utan ibland ta en paus och lägga ner besticken.

Skaffa dig en plats där du gör absolut ingenting, oavsett om det är som min hängstol eller en plats där du bor. Huvudsaken är att du gör det till DIN plats. En plats att bara vara, inget annat.

Anledningen till att jag valde hängstolen som min plats? Enkelt, jag kan ta med mig den var jag vill. Bara att kroka loss, ta den under armen och hänga upp den där det känns rätt just då.

Oftast blir det en lugn och orörd plats i skogen.

Jag kan erkänna att jag är och har varit PINSAMT dålig på det här själv. Senaste tiden har jag insett att jag har haft svårt för långvarig ögonkontakt, att inte fingra på min mobil första lilla sekund jag är uttråkad.

För mig handlar det om att göra aktiva val. När jag går över till en granne på middag lämnar jag mobilen hemma och försöker aktivt hålla ögonkontakten över bordet så länge jag kan utan att bryta den.

Gör det du gör till 100%. Går du en promenad, gör BARA det. Äter du middag, ät BARA mat och inget annat. Jag tror, och vet nu av egen försöksperiod att om jag ger det 100% blir det en helt annan upplevelse, en känsla av närvaro.

Kan erkänna att jag faktiskt längtar till snön lägger sig och jag kan kroka fast hängstolen i taket framför den sprakande björkveden och fortsätta att gunga där.

Nyfiken på en egen hängstol? Klicka HÄR. Hamaca tillverkar alla sina hängmattor och hängstolar i Colombia, och av återvunnen textil. Om du inte har någon fantasi och vill ha en exakt likadan som mig så heter min modell “Cayo hängstol – Cupcake Stor”.

Lämna gärna en kommentar om du redan har en sån plats, om inte, var planerar du att ha den? 🙂

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

Read more

leave a comment

7 thoughts on “När var senaste gången för dig?”

 1. För sällan är svaret, men mer ofta sen jag flyttade till mitt hus. Att bara pyssla med trädgården, plocka plommon, rensa en rabatt, kolla på hackspettarna som skuttar runt – och ha gäster som man har samtal om livet med. Sånt blir det av att jag gör nu, och jag inser ju hur rofyllt det är. Så jag hoppas på att det kan bli mer ofta.

  Sen gillar jag uppkoppling med, där jag kan leta inspiration, prata med vänner som bor en bit bort eller se vad som händer – så jag har nog gärna kvar en variation. Men det är ju just det… variationen. Inte bara uppkopplingen.

  1. Ja tiden finns ju alltid, bara en fråga om hur man prioriterar 🙂 Underbart att du har hittat ditt hus och lever mer och mer som du själv vill!

   Håller helt med dig, jag skulle aldrig vilja vara utan uppkopplingen, den är väldigt viktig för mig 🙂

 2. Pingback: Hängmattor, hängstolar och ställningar från Hamaca.se

 3. Hej Kalle!
  Jag läste din artikel om tid & utnyttjandet av sin tid. En mycket intressant aspekt hur vi alla individer har olika förhållngsätt till detta. Mycket med med den inställning man har är hur man är skolad och vilken uppfostran/ miljö man växer upp i. Det är värkligen roligt att som ändå är så pass “ung” som du är har grunnat på detta. Både jag & din pappa som hållt på med försäljning där det ständig är ett väldigt jagande av att ha så många “prospekts/ kundmöten/tel samtal” på gång som möjligt och att man alltid blivit mätt med ovanstånde parametrar. Att hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt föra att möta de “dead lines” man har/hadde? så krävs det många gånger multi tasking… Men så länge det är kul och man orkar med pressen utan att man fysiskt men av det så är det väl ok. Larsa sa många gånger att om man ändå kunde bli ekonomiskt oberoende så man kan jobba i ett lugnare tempo. Nå väl detta med tid kan man skriva löpmeter om. Det var som en kursledare sa till oss (då jag var ca22år ) Tiden som alla klagar på att man har för lite av den varan!!? Hur kan man klaga på den? Det är det vi alla har i en strid ström fördelat alla individer . Men det som du skriver att det är hur vi använder den och prioriterar den.
  Nå väl när man nu varit med ett tag och inte har denna tävlings hets i sig jämnt ( dyker väl upp ibland?) så kan man njuta av sådant man inte “hann” med tidigare. Ett ex var nu jag var nere på vår skärgårdsö i Västervik då jag verkligen förundrades hur kobolt svart mörkret var där nere samt hur fantastisk tysnaden ändå var. Roligt reflektion.
  Nu hann jag skriva en hel del till dig – med förhoppningen att du har ” TID ” att läsa det. Nu börjar min tid krympa då jag sitter på tåget fr Göt till Sthlm med två timmars försening (allså 2 tim extra för mig?).
  Ha det så bra i din stuga å Må hälsan vara med dig – för den är den viktigaste man har?//Niklas

  1. Hej Niklas,
   Va fint att du tog av din tid att skriva 🙂
   Ja, både du och pappa har ju både tagit vara på tiden men samtidigt levt ett rätt stressat arbetsliv med mycket måsten.
   Precis, alla klagar att de inte tid nog, men är det något vi alla har lika mycket av så är det just tid.

   Eller hur! Tänk att tystnad kan låta så underbart mycket!
   Hoppas att du kan göra pappa sällskap upp till min stuga någon vacker dag, skulle vara fint att spendera en helg tillsammans 🙂
   Ta hand om dig med och hälsa och krama familjen från mig <3

 4. Hej Kalle!
  Jomenvist vore det roligt att jag fick komma och besöka din stuga. Skall höra m Lars när det finns tid att vika för en sådan tripp och att det passar dig! Kan ta med mig Mtb n och se trakterna där omkring. Har du investerat i en cykel numera?
  Ha det så hörs vi!
  /N

  1. Ja, pappa är ju uppe i stugan rätt ofta 🙂 Vi ska båda dit nu i morgon faktiskt!
   Nä ingen cykel, lägger hellre pengarna på annat just nu 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.