Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Löven på träden skiftade i brandgult och oktober närmade sig. Vi stod i hennes hem på hjul och med släpig röst förklarade jag min ångest över att behöva åka tillbaka till lägenhet och stress i Stockholm. Hon tittade på mig med sitt okomplicerade leende och borrade in sin blick i mina blågrå ögon:

“Säg upp lägenheten och flytta till stugan 🙂 “

Sagt och gjort, några dagar senare var lägenheten uppsagd och mitt liv slängdes tillfälligt ner i slitna flyttkartonger från Office Depot och tetrispackades bak i bilen.

Var det verkligen såhär lätt? Tänk att allt som behövdes var en liten knuff…Lägenheten som har agerat snuttefilt behövdes tydligen inte längre.

Som många barn älskade jag att bygga kojor i skogen, leka överlevnad och låta fantasin flöda fritt som bara ett barn kan. Jag kommer oundvikligen att bli äldre, men jag hoppas att jag aldrig växer upp. Stugan är bara en lite mer vuxen version av en koja och här får jag bygga och skapa min egen värld.

Livet är enkelt här och samtidigt väldigt svårt. Det fanns ingen toa, men idag har jag lyxat till det med utedass. Det finns inte heller någon dusch, så det är hink och vatten som gäller. Jag har inte rinnande vatten förutom bäcken och jag har bara värme på nedervåningen, och det är om jag eldar som en galning. Visst det är jobbigt ibland, men fördelarna är så många fler:

  • Varje tisdag och fredag samlas traktens gubbar i bastun. Tillsammans sitter vi där nakna i ångorna och de klagar glatt och bittert om att det var bättre förr. Med ett leende på läpparna sitter jag på en bänkrad högre upp och funderar på varför det anses konstigt om jag vill krama grannen jag möter på vägen, medan det inte är ett dugg konstigt att vi sitter här med våra svettiga kroppar precis bredvid varandra

  • Att jag bli inbjuden av t.ex Gudrun och Rutger som bor på andra sidan sjön att fira både jul och påsk tillsammans med dem och deras vänner och släktingar. Grannarna här är otroligt välkomnande och hjälpsamma, den här platsen hade verkligen inte varit densamma utan dem.

  • Varje gång lantbrevbäraren Malin kommer körandes i sin blåa bil stannar hon en stund för att prata

Det är en sak att säga upp sin lägenhet, men något helt annat att flytta sex timmar ifrån alla sina vänner och familj. Visst, det blir ensamt ibland, men i novembers sista dagar flyttade hundvalpen Tuss in med mig och vände upp och ner på det mesta, bokstavligt talat.

Första natten här i stugan var värst. Med fyra lager kläder, mössa och halsduk låg jag i min varmaste sovsäck, täckt med en tjock yllefilt och två fluffiga duntäcken. Omgiven av 22 minusgrader inomhus och undrade vafan jag höll på med. Jag ville gråta, men insåg snabbt att det inte är någon bra idé då tårarna hade frusit fast i kinden innan de nått mungipan.

Visst, en hel del tycker det är extremt, men i mina ögon är det inte jag som är galen. Det är de som skuldsätter sig i miljonbelopp bara för att kunna få några ynka kvadratmeter i stan, eller som frivilligt varje morgon tränger sig in i en redan full tunnelbana eller väljer att sitta i den där bilkön utan slut. I mina ögon är det extremt.

Hellre tar jag kontroll över något som går att kontrollera, än upplever förvirringen kring det som inte går att kontrollera.

Ibland blir det verkligen inte som man tänkt sig, ibland blir det mycket bättre. Tack för knuffen!


Är du nyfiken på att också få ut mer av livet än att bara jobba? 🙂 På min medlemssida delar jag filmer och verktyg för dig som är nyfiken på ett enklare liv bortom ekorrhjulet. Du får tillgång till exklusivt material som jag endast delar på medlemssidan, allt för priset av en fika i månaden. Läs mer HÄR.

 

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

avatar
13 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Caroline SaxeCarolineCattisAnnaEskild Pedersen Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Patrick
Guest
Patrick

Spennende.😀✨💪.Det er noe der å krame en granne og basta.Typisk Norrländsk 😀

Jacqueline
Guest

Så himla kul att läsa 😊 jag har alltid tyckt att det finns en stor poäng i att I te skuldsätta mig för boende bara för att det går, för att banken säger ja liksom. Det är inte alla som håller med dock. Men ja, det är väl det där med smaken är som baken osv haha 😂

Gudrun o Rutger
Guest
Gudrun o Rutger

Tänkvärd och lätt läsning och så självklar slutledning av ett litet men också stort beslut. Du har också rört om lite i Ledingegrytan. Alla vet vem Calle är… på ett positivt sätt

Nina
Guest
Nina

Jättefint hus du har och väldigt intressant resa du har gjort i.o.m. flytten. Jag har skalat ner mitt liv 2019 för att leva mycket mera hållbart än tidigare. Inte för att jag var någon miljöbuse elr shopoholic tidigare, utan för att vi alla behöver göra det för en vettig framtid, och jag ser det även som en utmaning att klara mig utan att handla samt göra smarta hållbara val i allt jag gör. Maten måste jag ju handla så klart, men mera hållbar.

Emma
Guest
Emma

Hej! Diggar din blogg, trevlig och inspirerande! Detta inlägget känner jag igen mig i mycket då jag nyss gjort en liknande resa. Från stressigt storstadsliv i Göteborg med plugg, jobb, fest, träning och diverse aktiviteter, stort socialt umgänge – till – lugnt byliv i lilla Ammarnäs. Bor iofs i vanligt hus med bekvämligheter, men det du beskriver att man upplever när man gör en sån förändring, det är väldigt likt. Att välja bort det man ”förväntas” göra och ha för att vara lycklig/leva ett fulländat liv var med facit i hand inte svårt. Livet blir lättare med mindre prylar och… Read more »

Marianne Hirvelä
Guest
Marianne Hirvelä

Hej 🙂
Vilken härlig och underbar läsning, “You go, man!” En dag hoppas jag att jag kan ta liknande beslut 🙂 Tuss är ju bara för fin och fint sällskap fast hon inte är en Homo Sapiens, ha ha
Ha det fint nu, Marianne

Sara
Guest
Sara

Åh vart vid norrledinge är det där huset. Våran familj har stugan på andra sidan. Väst ledinge. Huset på udden. Alldeles i närheten av ön. På ön träffas vi alla runt Ledingesjön som vill i början av juni för o umgås o ha fisketävling. Haka på. Är mycket folk o trevligt folk i ledinge. På våran sida har vi mycket skoj

Anneli
Guest
Anneli

Egentligen grymt klokt att inte anpassa sig för att passa in i en mall! Och jag är ju nöjd för om du stannat i Stockholm hade du inte kunnat hjälpa mig med löpningen! Va tråkigt du skulle ha utan att se mina fotsulor 😂😂

Anita
Guest

Hehe bo i timmerhus med utedass är väl inget särskild? 😜 Men det bra du rustar upp huset, annars skulle det bli forfallen🤘
Hur gammalt är din?
Hoppas du har tillräckligt med skog/ved att göra eld 😉

Eskild Pedersen
Guest
Eskild Pedersen

En spännande, nästan Jonna Jinton’sk omläggning av dit liv! Något i en sådan drastisk omvälvning av sin existens tilltalar mig. Och jag tror du har valt ett vackert ställe att bo, jag passerar någon gång om året Ledingstjärnen, som är väldigt pitoresk, når jag förflyttar mig mellan civilisationen och stugorna i Ångermanland. Jag önsker dig välgång och kommer att följa dig i blogg och på FB

Anna
Guest
Anna

Så himla kul att läsa om dig som vågar göra en sån sak som att flytta långt ut i skogen alldeles själv. Jag ville också göra så. Eller, jag gjorde ju det, fast i lite mindre skala jämfört med dig. Men att bosätta sig 2,5 mil utanför stan i en liten sommarstuga i skogen var tillräckligt långt bort för att folk skulle tycka jag var tokig. Och att flytta i november ut i mörkret (med tom vedbod) med bara katten som sällskap var ju en liten omställning. Men nu har jag bott här i snart fem år och jag ångrar… Read more »

Cattis
Guest
Cattis

Kul att läsa! Har lite samma plan själv! Lite fix på stugan så blir det flytt upp från Stockholm till Räbbnäset hoppas jag! Så du har gjort det bästa valet man kan göra. 🙂 Man ska må gott av att leva och trivas med livet..

Caroline
Guest
Caroline

Hej Kalle! Hittade hit i afton och trivs verkligt väl, trots att jag inte läst så mycket ännu. Gör en liknande resa just nu. Jag och min man håller på och bygger ett litet hus som vi även bor i. Finns så otroligt mycket frihet att vinna på att ifrågasätta vissa normer, förutsatt att det är frihet en vill åt. Vi har satsat på att jobba i en period för att spara ihop pengar till husbygget, för att sedan vara lediga och bygga. Nu jobbar jag igen och trivs inte med hur mycket tid det äter upp. Det får gå… Read more »

Join my newsletter!

Sign up to get short emails on simple living, photography & creativity

No Spam. Unsubscribe anytime.