Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Digital Detox – Mina bästa tips för att komma igång

Innan vi dyker ner i det digitala vill jag rikta ett stort tack till Sebastian, Karolina, Nicole, Stefan, Veronica, Johan, Lars, Jenny, Kalle, Anna och Mats.
Tack vare att ni stöttar mig på min medlemssida kan jag hålla den här bloggen levande.

Var vi än vänder oss idag möter vi nästan en skärm överallt. I många fall är det skärmen som vi både säger godnatt och godmorgon till, och sen bär vi med oss den lilla rektangeln i fickan hela dagen.

Varje gång du plockar upp telefonen och ser att du har fått ett mejl eller några likes aktiveras hjärnans belöningssystem. Den är inte gjord för att hantera den här mängden information och intryck, det blir som att hetsäta tomma surfkalorier ur en digital godispåse.

Jag kan ärligt säga att jag har ett rätt allvarligt digitalt beroende. Därför kände jag att det var dags att ta kontroll över all den tid jag lägger, vill du följa med på utmaningen är du varmt välkommen 🙂 Det är mycket enklare och roligare tillsammans!

Fyra tips för att komma igång

 • Logga din tid. Det är lätt att tänka att man inte har ett problem, men när man får det svart på vitt hur mycket tid man faktiskt spenderar på telefonen är det svårt att blunda för det. Det finns flera appar som hjälper dig med detta, mer om det senare i inlägget
 • Mobilförbud vid varje måltid. Du behöver inte mobilen när du ska äta, om du nu inte använder den som sked…? Njut i stället av sällskapet eller tystnaden. Är du ute och äter med vänner? Gör en vadslagning med dem: låt alla placera sina mobiler i flygplansläge mitt på bordet. Den som först känner ett behov och kollar sin mobil får stå för notan
 • Skärmfritt innan läggdags. Forskningen visar att vi sover sämre och sämre, är det egentligen så konstigt när vår hjärna hela tiden går på högvarv? Låt sista timmen innan du lägger dig bli helt skärmfri och ha inte mobilen med dig i sovrummet på natten, läs en bok och jag lovar att du kommer att sova på ett bättre sätt
 • Skynda långsamt. Det är ingen idé att börja med att förbjuda allt på en gång, hitta små steg som du under tiden utökar. Annars blir det för övermäktigt och det slutar oftast med att vi ger upp

Vill du veta vilka knep, appar och verktyg jag använde för att dra ner min skärmtid med 75% på bara några dagar? Välkommen att bli en del av min medlemssida och läs fortsättningen av inlägget där 🙂

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

Read more

leave a comment

4 thoughts on “Digital Detox – Mina bästa tips för att komma igång”

 1. Jag råkar tillhöra den kategori människor som inte på något sätt
  är fanatiskt beroende av varken mobil-datorn. För inte så länge sedan skrev
  jag ett inlägg på min blogg om bl.a. mobiler som det ständigt tittas ner
  på, Samtidigt måste det var ett heltidsarbete att hela tiden var uppdaterad
  av vad som händer på alla sociala medier. Det kan bli en aning tröttsamt att
  på de flesta bloggar läsa om samma ämne. Sällan jag finner en blogg med
  intressant innehåll som verkligen få mig på fall, samt också få mig att
  stanna kvar och läsa vidare.

  Jag är en naturmänniska. Ett liv i en storstad skulle få mig att helt tappa
  greppet igen. Hela tiden höra bruset från bilar, människor som springer
  fram-tillbaka med mobilen intill örat, tåg som far förbi, ja allt som stör
  den inre friden. Ut i naturen med kameran och njut av livet. Man gör sin egen dag, och sina ögonblicks- bilder. För många år sedan beslutade jag att flytta 60 mil uppåt landet, ett beslut jag aldrig ångrat. Endast vi själva förfogar över våra
  liv, ingen annan. Har bott i en stad där det ständigt lät från morgon till sena natten. Jag fann min tystnad, jag fann en ro jag länge längtat efter när jag flyttade.

  Jag återkommer och läser vidare på din blogg, eftersom jag finner den intressant
  med ett innehåll. Inte ofta jag stöter på den sortens blogg!

  1. Hej Erika,

   Låter som att du har hittat en fin balans till det digitalt.
   Spännande, då ska jag in och läsa ditt inlägg! Fint att du hittar ett värde i det jag skriver om 🙂

   Ja vi är inte gjorda för det där konstanta ljudet, det är så extremt påfrestande!

 2. Vi har mobilparkering, där samlar vi telefoner och iPads på nätterna men även tidvis på dagarna. Det är så smidigt när de ligger där, istället för att man alltid har telefonen inom räckhåll. Jag sitter absolut för mycket med skärmarna, men ett trick jag använder mig av är att jag tänker ”när jag går och lägger mig ikväll, kommer jag då känna att den här aktiviteten gett mig värde”. Svaret på det är nästan alltid nej när det gäller skärmar och det motiverar mig att istället läsa, lösa korsord eller göra nånting annat.

  1. Klokt att ha en sån parkering, blev inte det t.o.m årets julklapp?
   Smart tänkt, ja oftast slåscrollar vi ju bara, helt poänglöst!

   Själv brukar jag läsa en bok innan jag somnar, hinner dock bara 4-5 sidor, sen går ögonen i kors, haha

Leave a Comment

Your email address will not be published.