kalle lie liten-1
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Med vårigt skuttande steg promenerade jag längs huvudgatan i Sollefteå, Tuss fick en överdos av intryck och dofter och visste inte var hon skulle placera sin energi. Hennes nos for sökande över ett rostigt elskåp och hon guidade min blick till ett A4-papper som satt upptejpat:

Med en rykande kopp te med honung satte jag mig samma kväll och fördjupade mig i utbildningen som lappen på elskåpet hade tipsat om:

“Ekologisk självhushållning, omvärldsorientering kring naturresurser och hållbarhetsfrågor, permakultur, växtodling, husdjur, trädgård, skog, livsmedel, hantverk, återbruk, energi, byggande och att ta tillvara. “

Kurserna

 • Hantverk, återbruk och reparationer
 • Giftfri vardag. Ekofilosofi
 • Bakning
 • Att köra med häst
 • Kläd-, bostads- och kroppsvård.
 • Slakt och styckning (höns och får)
 • Att hålla ko för självhushållning
 • Biodling
 • Vilda nyttoväxter & lieslipning
 • Svamp, mustning och pastörisering
 • Får, ull och skinn. Fårklippning.
 • Växthus och kompost. Kvasttillverkning. Byggnadsvård

En timme senare hade jag skickat in min ansökan och väntade febrigt på svar. Någon vecka senare ringde telefonen och kvinnan på andra sidan samtalet frågade mig nyfiket om mitt liv.

Jag som aldrig känt mig hemma innanför skolans ramar och betygssystem blev så himla glad att allt som krävdes för att jag skulle få plugga det jag ville var ett personligt brev och ett samtal. Hon frågade inte ens efter betyg eller tidigare erfarenheter. Älskar det!

I välkomstbrevet stod något som fick mig att skratta så mycket att tårarna rann. Inte för att det var komiskt, utan för att jag fick känslan av: “Det här är som att hitta hem, fyfan va jag kommer att må bra av det här!”

“Medtag egen lie”


Skulle det vara intressant om jag delar med mig om vad vi får lära oss under utbildningen här på bloggen? Kommentera gärna vilket ämnen isf 🙂

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

avatar
10 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CattisLilleRania {Northbound Journeys}KalleLina Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Kajsa
Guest
Kajsa

Grattis! Det låter ju som en jätterolig utbildning! Och att den är på distans är ju perfekt i mina ögon 😊. Jag vill veta så mycket som möjligt, men det som gör mig mer intresserad är hur jag bäst kan plocka mat ute eller odla och sedan ta hand om bäst för att det ska hålla över lång tid. Jag vill även veta mer om kompostering o även hur man kan ta tillvara om naturens tillgångar så mycket som möjligt. Att slänga eller välja bort så lite som möjligt o istället ta tillvara på det. Jag ramlade i morse över… Read more »

Mio
Guest

Men wow!! Grattis Kalle! Så kul för dig!
Vill självklart hänga med på din resa, helst om bakning och giftfri vardag.
Kram!

Meit
Guest
Meit

Blir så avis. Har sökt samma kurs men jag är på reservlistan. Jag får försöka nästa år igen. Hoppas du tycker om utbildningen!

Karin
Guest
Karin

Ååå så spännande kurs Kalle👊🏼
Den skulle jag def kunna suga i mig utan problem!!
Nu får du nog skaffa en o annan get åtminstone..
Njuter av att läsa om alla dina tankar och idéer, såå bra, och så rätt!
Att leva som du gör och vill, är det absolut bästa o rätta!
Såklart måste du berätta om dina upplevelser o tankar på kursen!

Sofia Holmgren
Guest

Wow! Hade varit superkul att få gå något liknande. Hoppas du delar med dig på bloggen!

Veronica
Guest
Veronica

Dela gärna med dig, har varit sugen på att gå en liknande kurs. Hade faktiskt glömt bort Hola skolan. Skulle vara kul att kunna nyttja marken jag har på ett bra sätt. Och lära sig slå med lie på riktigt. Har kollat på en svansk på youtube för olika slå tekniker och slipning av bladet 😀

Lina
Guest
Lina

Stort grattis. Vilket härligt år du kommer få. Jag gick dokumentärfotolinjen på Hola för flera år sedan. Jättetrevlig skola. Lyckades äntligen flytta hem till Helgum förra året efter flera år i Småland. Jag är sååå sugen att gå den kursen nästa år och håller tummarna att det går i lås. Blir jätteglad över allt du kan dela med dig av, jättespännande kursprogram.

Rania {Northbound Journeys}
Guest

Grattis!! Jag har gått en del av exakt den utbildningen men sen hände för mycket annat i mitt liv och jag var tyvärr tvungen att hoppa av :/ Men jag tyckte verkligen om den, den kommer passa dig perfekt och jag skulle gärna uppskatta att läsa om din upplevelse med att gå den och vad du lär dig 🙂

Lille
Guest
Lille

Hur går det med distanskursen? Är inte van i denna typ av digital värld men lär mig. Jag är en äldre kvinna som inte har allt för långt kvar till pension. Troligen mindre än 10 år. Jag älskar att läsa om det du skriver. Att våga, att våga vara själv ibland o alternativt leverne. Lycka till m studierna. Lille

Cattis
Guest
Cattis

Grattis! Vilken rolig kurs! Och vad kul att läsa listan och se att man visst har några kompetenser redan 🙂 det vore kul om du delade med dig om allt såklart, men det jag skulle vilja lära mer om är bin och vilda växter. Att slakta och stycka höns (eller tuppar i mitt fall) lärde jag mig på youtube här om helgen 💪 jag tycker också att kvasttillverkningen ser spännande ut, skulle också vilja lära mig det och att fläta egna korgar. Lycka till med kursen.

Join my newsletter!

Sign up to get short emails on simple living, photography & creativity

No Spam. Unsubscribe anytime.