separett-1
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Livet utan rinnande vatten

I snitt förbrukar vi ca 160 liter vatten per dygn och person. Den största delen är personlig hygien och toalettspolning, och faktiskt endast en liten del till att dricka och laga mat med. Det var ärligt talat mycket mer än jag trodde…

(i samarbete med Separett)

I snitt förbrukar vi ca 160 liter vatten per dygn och person. Den största delen är personlig hygien och toalettspolning, och faktiskt endast en liten del till att dricka och laga mat med. Det var ärligt talat mycket mer än jag trodde…

I stugan där jag bor har jag inget rinnande vatten eller avlopp, men tio meter från stugans dubbeldörrar rinner en bäck fylld med isande kallt vatten. Därifrån tar jag allt mitt dricks- och duschvatten och gör även all min tvätt och disk där. På en vecka spenderar jag knappt 40 liter vatten.

Visst, jag lever ett väldigt enkelt liv här i stugan, men ett enkelt liv behöver verkligen inte betyda misär. Det här inlägget ska nämligen handla om lyx!

Något jag länge saknat är just ett enkelt badrum, en plats för toa, dusch och bastu. Första steget var att flytta den gamla bastustugan från myrmarken. Det tog mer än sju timmar för mig och Stefan att flytta stugan till där grävmaskinen syns på bilden, alltså knappt åtta metar. Vi placerade stora stockar under stugan och rullade och drog den med enorma kedjor upp för slänten, precis som vikingarna när de flyttade sina skepp, den lilla lilla skillnaden var att vi hade en grävskopa till hjälp…haha, men vi kände oss iaf som vikingar!

Väl på plats var det dags att börja renovera insidan, jag gick loss med motorsåg, pensel och skruvdragare! Kaoset var ett faktum:

Efter mycket slipning, målning och hamrande så var toadelen av badrumsstugan äntligen klar:

Tada! Visst blev det fint?! 😀 Väggfärgen valde jag endast på namnet: “lammull” och listerna (trästocken i hörnet) har jag behandlat med ett tunt lager tjära, en av mina absoluta favoritdofter!

Komiskt nog har det ofta varit bristen på en “riktig” toalett som gjort att mina vänner eller familj inte velat komma på besök hit till stugan. Från och med idag måste de nog hitta på nya ursäkter 😉

Anledningen till att jag valde just den här toaletten:

 • Kräver varken vatten eller el
 • Luktar ingenting tack vare en liten ljudlös fläkt som drivs med solcell
 • Skapar kompost som jag kan använda i mina odlingar
 • Separerar urinen som jag sen blandar ut med bäckvatten och använder i mina odlingar för extra näring
 • Roterar avfallshinken automatiskt efter varje besök

Den gamla toaletten

På bilden kanske den förra toaletten ser stor ut, men den är faktiskt pinsamt liten och såhär i efterhand känns det nästan galet att jag använt den i över två år. För mig som kille har den inte direkt varit optimal, allting fick nämligen inte plats…Dvs att jag fick uträtta ett ärende i taget och sen klumpigt byta position på den lilla sittyta som fanns och sen fortsätta mitt toabesök.


Jag vill rikta ett extra stort tack till Jyri på Separett, för din förståelse och ditt vänliga bemötande, och inte minst ert förtroende.

Nu över till dig som läser. Hur går dina tankar kring hur mycket vatten vi spenderar? Du kanske har några egna tips att bjuda på, kommentera gärna tankar och funderingar så fortsätter vi samtalet 🙂

Är du nyfiken på att också få ut mer av livet än att bara jobba? På min medlemssida delar jag filmer, verktyg och tips för dig som är nyfiken på ett enklare liv bortom ekorrhjulet. Du får tillgång till exklusivt material som jag inte delar någon annanstans, allt för priset av en fika i månaden 🙂
Läs mer HÄR.

/Kalle

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

Read more

leave a comment

11 thoughts on “Livet utan rinnande vatten”

 1. Separett är bra grejer, har det i sommarstugan sedan flera år. Låter intressant med solcellsdrift (nu kör jag nätaggregat och skarvsladd), är det nåt du har konstruerat eller är det tillbehör från tillverkaren? Duschmöjligheterna i stugan består av bad i Vänern (mjukt och fint vatten) så det går inte åt särskilt mycket vatten. Hemma däremot, med tonårsdöttrar i huset…

  1. De har fantastiska produkter!
   Solcellen har jag köpt in själv, men lösningen är deras, toan är gjord för det 🙂
   Haha kan tänka mig att det är en rejäl kontrast med tonårsdöttrar! Du kanske borde få dem att mäta hur mycket vatten de spenderar på en dag, inte lätt att veta om man faktiskt inte tittat på det 🙂

 2. Godkväll! All form av spolande (handfat, dusch, toa, slask) känns extremt slösaktigt när en varit i fjällen och levt på det vatten man hämtar eller badar i. Och det är ju som du skriver Kalle, inte så mycket vatten som går åt till just förbrukning utan nästan allt är för att skölja mat/tvätta sig etc – hur onödigt som helst. Dels kommer det ut mer restprodukter i vattnet som måste renas och dels kostar det el (utgår jag ifrån) att rena/hantera vatten. Så allt som allt mycket onödiga resurser som inte går till vår faktiska överlevnad (matlagning, vätska).

  Men en annan fråga, tvättar du i bäcken? Låter superkallt!! Hurv!!

  1. Exakt så är det.
   Sen en annan grej vi behöver prata mer om är alla giftiga produkter som hälls ut i avloppen i form av disk- och tvättmedel :/

   Yes, tvättar i bäcken vår, sommar och höst. Under vintern tar jag in vatten, värmer på det och tvättar i en balja 🙂

   1. Vad du borde ha, istället för att diska och tvätta rakt ner i bäcken, är en gråvatten-kista. Då filtrerar du med sediment ner i backen istället.

    Om du kan få tillräckligt tryck från bäcken så kan du bygga en vädur-pump och få in vatten också.

    1. Spännande! Jag har precis byggt en stenkista för det vatten som rinner ut från diskbänken. Använder inga produkter så det är bara vatten som kommer ut där. Men gråvatten-kista kanske är något helt annat?

     Googlade lite på vädur-pump nu, det ser ju genialiskt ut! Det skulle verkligen passa perfekt i min lilla bäck 😀 STORT tack för tipset! Ska absolut läsa på mer om det här 🙂

     1. Väcker den här diskussionen till liv här 😉 hur dimensionerade du solcell /batteri till separetten?

 3. Så fint det ser ut!
  Så himla genialt det är att ha en toalett utan vatten. Att vi fortfarande har vattenklosetter i den här utsträckningen tycker jag är sjukt.
  Vi ska alldeles snart beställa en likadan Separett, ska bli sådan lyx att ha innetoalett. Tilltalas så av att det så småningom går att använda avfallet i trädgården, topp med eget kretslopp!
  Drömmer om en bastu med tvättutrymme till. Finns inget så ljuvt som att tvätta sig på det sättet:)

  Kram!
  /Caroline

  1. Tack så mycket! 🙂
   Ja det är faktiskt rätt konstigt när det inte ens behövs.

   Eller hur 😀 Bastu är fan helt underbart! Vi har en bastuklubb här på orten, så vi ses varje tisdag och fredag och bastar tillsammans 🙂

 4. Jag kan absolut tänka mig att leva utan rinnande vatten, dock inte för tillfället med två barn hemma… men i framtiden. Jag försöker få med min man på tåget men han är av typen som duschar varje dag så det går minst sagt segt. Jag är uppvuxen med utedass hela sommarhalvåret och en kanna med vatten plus tvål så jag tycker inte det är så komplicerat. Är dock glad för att få gå på toaletten inomhus, det blir lite för kallt ute på vintern känner jag…

  1. Förstår att det är skillnad med två barn 🙂
   Du får fortsätta tjata på mannen 😉

   Haha ja det är inte helt okomplicerat att gå på toan mitt i vintern…

Leave a Comment

Your email address will not be published.