Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Det är ingen hemlighet att jag föredrar att springa i skogen framför asfalten. Friheten och lekfullheten, vad finns det inte att älska?
Jag tycker att det lätt blir enformigt att springa på platt underlag under längre tid och just därför brukar jag ta med alla mina kunder jag coachar i löpning på minst ett lekfyllt pass i skogen.

Tre snabba tips som förbättrar din löpteknik

1. Snabba, korta steg
Många drar slutsatsen att om man tar långsamma och stora kliv borde man också springa snabbare, fel! Ta istället snabba och korta steg. Ett enkelt knep för att påminna sig själv om denna snabbare frekvens är att springa till musik som har “rätt” tempo, dvs 180 beats per minute (BPM).
En Spotify-lista med musik i ca 180 BPM hittar du här!

 

2. Landa på framfoten
Mitt personliga knep med att landa rätt är att hålla mig lätt framåtlutad, tänk dig att du står på en segway och lutar dig försiktigt fram mot styret. Problemet med att landa på hälen är att motståndet är stort eftersom du faktiskt bromsar dig själv när du springer. Detta kan lätt även leda till skador i foten, knäna, höft och rygg.När framfoten först når marken ska den snabbt följas av hälen innan man skjuter ifrån för att ta nästa steg. Tittar man på ett sånt löpsteg i profil ser det nästan ut som att hela foten kommer i kontakt med marken samtidigt, så snabbt efter ska hälen följa efter isättningen med framfoten. Misstolka inte detta som att du ska trippa runt på tårna utan undvik istället det hårda hälnedslaget.

Vill du boka ett pass med mig? Kul! 😀
Kontakta mig och skriv en kort rad om dig själv och vad du är ute efter, så tar vi det där ifrån.

3. Andning
När pulsen ökar rejält och det blir jobbigare och tyngre för varje steg händer det lätt att man tappar hållningen och börjar fästa blicken på skorna när man springer. Problemet med det är att man begränsar luftvägarna och det börjar bli ännu tyngre att andas än det var innan. För att motverka detta sträck på dig genom att dra bak skuldrorna mot varandra och ut med bröstet. Sen vill jag att du lyfter blicken och tittar långt fram och skjuter fram med hakan. Nu har du öppnat upp luftvägarna rejält och du börjar få ut nytt syre till blodet vilket gör löpningen väldigt mycket lättare!

Vill du se fler liknande inlägg? Kommentera då din önskan om inläggets innehåll nedan! Jag gör det här för er men då behöver jag också er hjälp med vad ni helst vill läsa 🙂

Join my community!

By joining my community on Patreon you will get access to exclusive videos like behind-the-scenes content,  personal vlogs and livestreams from the cabin.

If you join the community it allows me to take bigger risks and make more ambitious videos, blog post and creative projects a reality. It would really mean the world to me if you decide to support me ❤

Read more

leave a comment

2 thoughts on “Löpteknik”

    1. Bra fråga Helena! Vad “långt” innebär är väldigt individuellt, vad betyder det för just dig? 🙂
      Om det är distansen som är fokus så är ett lätt knep att sänka farten så man orkar längre. Att kunna springa riktigt långt är något man måste träna på en stund, men med rätt teknik och motivation kommer man långt. Du kanske är intresserad av att bli coachad i just detta? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.