Tre Nationalparker – Tre Länder

Filmen om hur jag under 14 dagar tog mig ensam genom 3 länder på cykel för att springa och utforska 3 nationalparker. Ett äventyr för att inspirera och för att uppmärksamma den otroligt vackra naturen i Norden – Se den i HD för bästa kvalitet!

“Värst och bäst var nog ensamheten”

Först ut blev Pallas-Yllästunturin Nationalpark i Finland, ett landskap fullt av ren och tjocka skogar. Jag slog upp mitt tält i dalen mellan parkens två högsta berg som mer liknande gigantiska kullar. Under tre dagar utforskade jag nationalparken och upptäckte platser som fick mig att skratta av ren lycka! Jag besteg två berg och och även om det gick långsamt sprang jag totalt över fyra mil.

2 kg godis!

Jag blickade över axeln och vinkade hejdå till Finland medan jag satt på cykeln för att ta mig till Abisko Nationalpark i Sverige. Vägen dit var extremt långtråkig eftersom jag tog mig fram på asfaltsvägar, men efter två hela dagar på cykeln parkerade jag den i Abisko utanför en ENORM butik fylld med godis. Efter jag fyllt en halv ryggsäck med socker gav jag mig in i skogen och följde forsen och Kungsleden för att ta mig djupare in i nationalparken. Här träffade jag de första andra människorna som var ute på äventyr, äntligen någon att prata med! Att få dela historier med andra likasinnade är en väldigt stor del av friluftslivet för mig. Jag slog upp mitt tält bredvid ett annat och fick min första granne. Under fyra dagar besteg jag flera större berg och upptäckte vad Kungsleden hade att bjuda på. Otroligt fin vandring och inte alls ansträngande vilket resulterade i många mil per dag.

“Aldrig mer cykel!”

Helt plötsligt var det dags att sätta sig på cykeln igen, regnet öste ner och jag hade två dygn på cykeln framför mig. Sverige har väldigt bra vägar men när jag korsade gränsen till Norge blev asfalten fylld med hål och ojämnheter. Eftersom jag inte är van att cykla var det ännu läskigare när långtradare blåste förbi mig och skapade ett enormt vinddrag vilket gjorde att jag flög av cykeln flera gånger.

Två nätter senare trampade jag mig hela vägen fram till Møysalens Nationalpark i Norge. När jag klev av sadeln och tittade upp mot bergen blev jag helt tagen, de var otroligt dramatiska och väldigt spetsiga i jämförelse med Finlands kullar till berg. Skogen var mycket glesare vilket gjorde att jag inte var lika skyddad mot regn och vind som jag varit tidigare. Jag hittade en liten sänka och byggde ett mindre skydd runt tältet för att hindra det värsta. När jag väl tog mig upp på det första berget hamnade jag i ett lugn och sa högt till mig själv: “Det är det här jag egentligen vill göra”. Där och då insåg jag att själva upptäckandet till fots är det jag dras till mest av allt. Cykeln har bara varit en konstant ångest, men jag antar att man alltid lär sig något med varje äventyr 🙂

Jag spenderade flera dagar i Møysalens Nationalpark och även om vädret var dåligt njöt jag av varje sekund. Jag fick klättra en hel del och utsikten från de högsta bergstopparna var helt otrolig!

Har du några frågor om utrusning, min packlista eller ? Tveka inte att fråga!